Pszczoły mieszkające w pasiece na Stacji Techniczno-Postojowej w warszawskim metrze są w doskonałej kondycji. Odpowiedzialni za nie pszczelarze z Kabat ostatnio zebrali pierwszy tegoroczny miód wielokwiatowy. Pracowite owady korzystają z obfitości kwitnących akacji, aby zebrać nektar i wnosić go do uli.
Janusz Kowalski, który troszczy się o pszczele rodziny na południowym krańcu pierwszej linii metra, mówi, że był zaskoczony pomyślnymi wynikami pierwszego miodobrania. Choć ciepła zima mogła wydawać się niekorzystna dla pszczół, to okazało się, że są one zdrowe i spełniają swoje zadania z entuzjazmem.
Zebrany miód jest rozlewany do małych słoiczków o pojemności 115 ml na terenie STP Kabaty. Następnie Metro Warszawskie etykietyuje słoiczki, które są dostępne na miejskich imprezach na specjalnych stoiskach.
Aktualnie w pasiece na STP Kabaty znajduje się siedem uli, z około 20 tysiącami pszczół w każdym ulu (w sezonie rodziny pszczół będą jeszcze większe). Pielęgnacją owadów zajmuje się doświadczony pszczelarz, który regularnie sprawdza kondycję pszczół i podaje im leki, jeśli jest to konieczne.

Artykuł Pszczele rodziny w warszawskim metrze cieszą się dobrym zdrowiem i produkują smaczny miód pochodzi z serwisu Powiat Warszawski – Informacja Lokalna.

Źródło artykułu: Warszawska Informacja Lokalna