Krakowska Informacja Lokalna

Kino Mikro ma zaszczyt zaprosić na przedpremierowe pokazy najbardziej smakowitego filmu tego lata! Czy jest możliwe, aby namiętność miała swój własny smak? Reżyser pochodzenia wietnamsko-francuskiego, Tran Anh Hung (twórca „Rykszarza” i „Zapachu zielonej papai”), udowadnia, że odpowiedź brzmi jednoznacznie – tak!

„Bulion i inne namiętności” (nagrodzony za reżyserię na festiwalu w Cannes) wprowadza nas w świat doskonałej francuskiej kuchni, ukazując równocześnie, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można przekazać najgłębsze uczucia. Głównymi bohaterami filmu, który osadzony jest w drugiej połowie XIX wieku, są genialna kucharka Eugénie (w tej roli Juliette Binoche) oraz renomowany smakosz, gastronom Dodin (grany przez Benoîta Magimela). Przez dwadzieścia lat wspólnie gotują, tworzą przepisy i organizują wielkie przyjęcia. Ich rozmowy odbywają się głównie poprzez potrawy, podczas przygotowywania wyśmienitych bulionów, sosów, przepiórek, turbotów, warzyw z własnego ogrodu oraz olśniewających deserów.

Ten wspólnie kreowany świat pomaga im przetrwać najtrudniejsze momenty życiowe, a ich relacja stopniowo ewoluuje. Tran Anh Hung, luźno opierając się na powieści Marcela Rouffa i inspirując się postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, tworzy romans, który połączony jest z poetyckim kinem kulinarnym. Tym samym udowadnia, że kino może przenieść na ekran niezwykły smak i zapach potraw, po to, aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem.

Za doskonałą oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada słynny francuski szef kuchni, Pierre Gagnaire. Przygotowuje on autentyczne dania, które w filmie wywołują prawdziwe uczucia smakowe i stwarzają niesamowitą atmosferę dla widzów.

Nie przegap okazji, aby poznać tę filmową ucztę dla zmysłów! Zarezerwuj datę na kino Mikro i ciesz się prawdziwym kulinar

Artykuł Kulinarne uniesienie na wielkim ekranie: „Bulion i inne namiętności” pochodzi z serwisu Powiat Krakowski – Informacja Lokalna.

Źródło artykułu: Krakowska Informacja Lokalna